Tarptautinė Baltic Earth vasaros mokykla Švedijoje

Šių metų rugpjūčio 29 – rugsėjo 5 d. Švedijoje, Askö laboratorijoje antrus metus iš eilės vyko tarptautinė Baltic Earth vasaros mokykla. Mokykloje dalyvavo magistrantūros ir doktorantūros studentai iš įvairių Baltijos jūros regiono šalių (Švedija, Estija, Suomija, Rusija, Lietuva, Vokietija). Iš Hidrologijos ir klimatologijos katedros dalyvavo II kurso hidrometeorologijos magistrantė Viktorija Mačiulytė.

Savaitę saloje praleidę studentai turėjo įvairių užsiėmimų. Paskaitų metu buvo aptariami ir analizuojami įvairūs globalaus klimato sistemos komponentai, jų tarpusavio  sąveika, atmosferos ir vandenyno cirkuliacijos procesai bei pokyčiai, kurie vėliau susieti su regioniniu Baltijos jūros baseino klimatu ir ekosistema.

Aptarta ne tik Baltijos jūros klimato raida bei baseino ypatybės, tačiau ir greta esantis Šiaurės jūros baseinas. Paskaitų metu buvo skiriamas didelis dėmesys globalaus ir regioninio masto praeities klimato rekonstravimui, įvairių procesų modeliavimui bei projekcijų sudarymui ne tik siekiant sudaryti prognozes, bet ir geresniam vykstančių procesų pažinimui. Analizuotos ne tik bendros globalaus ir regioninio klimato savybės, bet ir anglies ciklo, augalinės dangos, jūros biogeocheminio ciklo, eutrofikacijos, jūrinio ledo savybių ir kitos temos.

Praktinių užsiėmimų metu mokyklos dalyviai atliko užduotis, susijusias su globalaus klimato modeliavimu, o savaitės pabaigoje pristatė grupėse sukurtą projektą, skirtą klimato kaitos Baltijos jūros regione tyrimams ir poveikiui analizuoti.

Visi studentai pirmą dieną pristatė magistrantūros ar doktorantūros baigiamojo darbo temas  ir savo tyrimų sritį bei turėjo galimybę pasikonsultuoti su įvairių sričių specialistais.

Savaitę vykusioje stovykloje studentai ne tik dalyvavo paskaitose ir diskusijoje, atliko praktines užduotis ir dirbo su projektiniu darbu, tačiau taip pat buvo supažindinti su naujausiu Stokholmo universitetui priklausančiu jūrinių tyrimų laivu „Elektra“, turėjo galimybę dviračiu pažinti salą, kurioje jie apsistoję ir pasimėgauti saunos ir jūros teikiamais nardymo bei maudynių malonumais.

Pasak V. Mačiulytės „Švediškas oras studentus lepino visą savaitę, o puiki ir neįprasta mokslinė atmosfera tiesiog stebino – šiai savaitei galima duoti „mokslas kitaip“ vardą. Kur kitur galima pamatyti 20 jaunų mokslininkų, analizuojančių įvairias klimato sistemos ypatybes su šlepetėmis ir kava“. Stovyklos pabaigoje studentai visi sėkmingai išlaikė baigiamąjį egzaminą.

Paskaitų informaciją ir skaidres galima rasti čia.

01 02 03

04 05 06

07 08 09

11 13 14

15 12 10